Muzeul Etnografic


Muzeul Etnografic Reghin

Printr-o decizie a Comitetului executiv al fostei regiuni administrative Mures Autonomã Maghiarã, ia fiintã, cu data de 1 ianuarie 1960, Muzeul Etnografic Reghin, avându-l ca vrednic fondator pe etnograful Anton Badea care a pus bazele colectiei de etnografie pornind de la 64 de piese de port popular. Muzeul s-a nãscut din dorinta de a oferi vizitatorilor prilejul cunoasterii aspectelor variate ale civilizatiei poporului nostru dintr-o zona cu bogate traditii si valori de patrimoniu.
Fiind situat în centrul de interferentã a unor zone etnografice - Muresul Superior, zona Subcãlimanilor, Valea Gurghiului, Câmpia Transilvaniei - aria de cercetare a muzeului reghinean cuprinde peste 600 de asezãri rurale în judetul Mures si aprox. 300 de localitãti în judetele limitrofe.
An de an, prin munca asiduã a personalului din muzeu, prin campanii de cercetare si achizitii, zestrea patrimonialã a muzeului a sporit, ajungând la aproape 7000 de obiecte. În paralel, s-a constituit si arhiva care cuprinde pelicule documentare pe 16 mm, casete video, diapozitive alb-negru si color, mii de fotografii, schite, desene, relevee, fise de cercetare, cu ajutorul cãrora se realizeazã o imagine completã asupra trãsãturilor definitorii ale zonei reprezentate.
În 1966 se inaugureazã prima expozitie “Arta popularã în zona Vãii Gurghiului”, iar în 1972 a fost deschisã actuala expozitie, reorganizatã în 1991, cu tema “Unelte si tehnicã popularã din Valea Superioarã a Muresului si Câmpia Transilvaniei”.
Clãdirea ce adãposteste expozitia pavilionarã este înscrisã pe lista monumentelor istorice si de arhitecturã din Reghin. A fost construitã în 1892, folositã ca locuintã, apoi ca scoalã profesionalã si restauratã în perioada 1989-1990. Pe o suprafatã de 1 ha, în grãdina muzeului, s-a organizat sectia în aer liber cu 14 obiective – asezãri, instalatii populare traditionale, bisericã de lemn, dându-se astfel imaginea unui sat. În cele douã case tãrãnesti sunt amenajate interioare traditionale, iar bisericuta este sfintitã si functionalã. Piesele de patrimoniu sunt depozitate corespunzãtor normelor de conservare; în functie de spatiu s-a realizat tipodimensionarea pieselor pe categorii de materiale si colectii.
Reorganizatã în 1991, expozitia “Uneltele si tehnici populare de Valea Muresului superior si din Câmpia Transilvaniei”, etaleazã în opt sãli, într-un circuit logic evolutiv, cele mai reprezentative obiecte din inventarul muzeului: ocupatii secundare si de bazã, mestesuguri, instalatii tehnice tãrãnesti si obiecte apartinând artei populare, ceramicã, mobilier, port popular si textile de interior.
Program: Luni - inchis ; Marti - Duminica : 09.00-17.00
545300 Reghin, jud. Mures
Str. Vânãtorilor nr. 51
tel/fax 0265-512571
email: muzeureghin@yahoo.com
http://www.muzeureghin.xhost.ro/

Muzeul Etnografic Reghin Muzeul Etnografic Reghin Muzeul Etnografic Reghin Muzeul Etnografic Reghin