luni, 16 februarie 2015

ADRIS PROIECT S.R.L. - comercializare tigari electronice si accesorii.


Tutunul si tigara clasica
Tutunul atât de larg utilizat de milioane de consumatori din întreaga lume este reprezentat, de fapt, de frunzele speciilor N. tabacum şi N. rustica care aparţin genului Nicotiana din familia plantelor Solanacee, care conţine peste 100 de specii şi subspecii.
Tutunul are o compoziţie complexă. În frunze se găsesc diverse componente chimice: celuloză, proteine, amidon, steroli, minerale etc., dar cele mai dăunătoare sunt substanţele specifice tutunului ca nicotina şi isoprenoizii (hidrocarburi nesaturate).
Prin ardere tutunul îşi modifică compoziţia iniţială dând naştere la noi substanţe: o întreagă  mixtură de gaze, vapori necondensaţi şi substanţe particulare variabile. Fumul inhalat este un aerosol (particule lichide şi solide de dimensiuni foarte mici, intre 0.001 şi 100 microni) concentrat cu miliarde de particule pe cm³. Temperatura în prima zonă de ardere a unei ţigări este in jur de 884°C. Printre noile componente ale fumului de ţigară se numără oxidul de carbon, gudronul şi alte substanţe iritante pentru sistemul respirator.
Nicotina este un lichid incolor în clipa extragerii dar în contact cu aerul şi lumina se colorează în brun. Are un gust amar şi iritant  iar mirosul este slab la rece şi asfixiant la căldură. Multă vreme s-a crezut că nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului şi într-adevăr este o otravă foarte puternica, o doză de 5mg de nicotină fiind suficientă pentru a omorî un câine în  câteva clipe prin paralizia nervilor motorii  iar una de 60mg are aceleaşi consecinţe asupra unui om.
Oxidul de carbon este un component foarte nociv al combustiei tutunului. Concentraţia lui variază după modul în care este fumat, astfel: 2% în fumul de pipă, 3-4% în fumul de ţigară şi în trabuc atinge valoarea de 6%. Hemoglobina în combinaţie cu oxidul de carbon formează un compus stabil, care face ca hemoglobina să devină inutilizabilă în procesul de transportare a oxigenului, dând naştere la anoxie. Anoxia la rândul său provoacă suferinţa ţesuturilor din cauza lipsei de oxigen. Hemoglobina are o afinitate mai mare pentru oxidul de carbon decât pentru oxigen deoarece cu acesta din urmă compusul rezultat este instabil.
Diverşi iritanţi respiratorii care se găsesc în fumul de tutun în concentraţii mari patologice sunt: acroleina, formaldehida, acidul cianhidric şi acetaldehida. Dar totuşi cei mai periculoşi factori din fumul de ţigară sunt substanţele cancerigene şi cocancerigene care se găsesc în aerosolii produşi de fumul de ţigară şi care poartă denumirea generală de gudroane.
Ţigările produse în America şi Europa între anii 1933-1940 conţineau aproximativ 33-49 mg de gudron şi mai puţin de 1-3 mg de nicotină fiecare, pentru ca cele produse mai târziu, să-şi reducă concentraţia de gudron la 23-48 mg în anii 1950 şi la 16 mg de gudron şi 1,5 mg nicotină între anii 1960-1970 din cauza masivei orientări a fumătorilor tineri spre ţigările mai „uşoare”.
Nicotina si tigara electronica
Tigara electronica degaja vapori, acestia fiind produsi de incalzirea, la o temperatura de circa 65 ºC, a e-lichidului, de catre atomizor.
Ce contine e-lichidul?
Ingredientele din lichidul utilizat de tigara electronica, sunt:
- glicerina vegetala si/sau propilen glicol,
- apa,
- nicotina pura,
- arome.
Cantitatile ingredientelor din e-lichid, difera in functie de producator si aroma.
Glicerina Vegetala : este un lichid secundar, obtinut prin prelucrarea plantelor, folosit in compozitia multor produse (siropuri, produse farmaceutice, cosmetice), fiind considerat si un aditiv alimentar. Glicerina vegetala e responsabila de producerea “fumului” de catre tigara electronica. Cu cat cantitatea de glicerina din e-lichid e mai mare, cu atat se produc mai multi vapori.
Propilen Glicolul : este un lichid incolor, insipid, umectant, cu bune proprietati bacteriostatice si se poate conserva pentru multi ani. Propilen glicolul este un aditiv alimentar si este folosit ca excipient pentru produsele farmaceutice pe baza de plante. Functia cea mai importanta a propilen glicolului este aceea ca intensifica aroma prezenta in e-lichid dar este si “producator” de vapori.
Apa : din compozitia lichidului de tigara electronica este, de regula, apa distilata. Aceasta constituie cca 10% din cantitatea de e-lichid. 
Nicotina pura : este extrasa din tutun. Ea este responsabila de crearea dependentei fata de tigari si tot ea ofera satisfactia dobandita, dupa ce fumezi o tigara. Deasemenea, studiile facute au aratat ca nicotina este o substanta vasoconstrictoare.
Aromele : din e-lichid, sunt arome alimentare folosite in cofetarii si in general, in industria alimentara. Exista companii care s-au specializat in producerea aromelor, special pentru tigari electronice, incercand sa imite cat mai fidel gustul tutunului si rezultatele sunt satisfacatoare. Aromele din e-lichid sunt variate, astfel incat pot satisface aproape toate gusturile. Exista arome de: tutun, cafea, ciocolata, mere, capsuni, menta, vanilie, etc. Proportia aromelor in e-lichid variaza intre 3 si 10%.
Afecteaza sanatatea?
E-lichidul este considerat a fi o substanta toxica (la inghitire) si este etichetat corespunzator. Deasemenea, este indicat a nu se lasa la indemana copiilor si nici nu trebuie inghitit.
Aceste specificatii exista datorita faptului ca nicotina in stare pura este toxica atunci cand este ingerata. DAR, in cazul utilizarii unei tigari electronice, cartusul contine o cantitate FOARTE MICA de e-lichid, prin urmare nu este toxic pentru organism sa folosesti o tigara electronica.
Glicerina vegetala este considerata a fi inofensiva pentru organism.
Propilen glicolul este o substanta chimica a carei prezenta in e-lichidul tigarilor electronice a fost mult contestata. Totusi, dupa o simpla cautare pe wikipedia.org, se constatata ca aceasta substanta este intens folosita pentru : produse farmaceutice ( de remarcat aici –diazepamul), produse de patiserie (folosit ca solvent pentru coloranti alimentari), industria produselor cosmetice, etc. Utilizarea pe termen lung are risc de toxicitate scazut. Oricum, acum se poate utiliza e-lichidul avand la baza ori propilenglicolul (PG) ori glicerina vegetala (VG).
Aromele, la fel ca cele folosite in industria alimentara, nu dauneaza, fiind prezente in cantitati mici in compozitia e-lichidului. 
CONTRAINDICATII :
Daca sunteti deja fumator, in principiu dintre toate elementele  continute de tigara clasica,Tigara Electronica pastreaza doar nicotina  si aroma de tutun. Dispar toate efectele nocive ale gudronului, tarului  si celor cateva mii de componente chimice nocive ale fumului de tigara.  Exista totusi situatii cand nu ar trebui sa fumati deloc. Produsul nu este recomandat pentru:
- tinerii sub 18 ani.
- persoanele alergice la nicotina, daca se folosesc rezerve cu concentratie mai mare de 0mg.
- persoanele care sufera de boli cardiace, fara consultarea prealabila a medicului.
- persoanele care sufera de angina, astm, sau alte boli respiratorii grave.
- bolnavii de diabet zaharat, fara consultarea prealabila a medicului.
- femei insarcinate si mame care alapteaza.
- persoanele care sufera de boli cronice grave, epilepsie, fara consultarea prealabila a medicului.

AVERTISMENT! 

Folosind tigara electronica nu dispare dependenta de nicotina ! Pentru a  renunta definitiv la fumat, trebuie sa reduceti treptat concentratia de nicotina pe parcursul a mai multe saptamani. Nicotina nu este un produs cancerigen, dar poate avea efecte adverse in cazul in care suferiti de una din bolile enumerate mai sus, sau este consumata in exces.


S.C. ADRIS PROIECT S.R.L. 

O.N.R.C.: 
J12 / 711 / 2009
C.I.F. : RO 25344336
Capital social: 200 lei
Sediul social: Str. Jupiter nr. 10, bl. E, ap. 42, 407055, Baciu, jud. Cluj




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu