vineri, 22 iunie 2012

24 iunie, "Targul fetelor” de la Gurghiu






Primatia Comunei Gurghiu,va invita,cu drag,la traditionalul "Targ al Fetelor",care se va desfasura pe Platoul "Mociar"


Duminica, 24 iunie, Primaria si Consiliul local din Gurghiu organizeaza traditionalul "Targ al fetelor”, pe Platoul Mocear. Deschiderea oficiala va avea loc la ora 12. La aceasta manifestare cultural-comerciala, sunt asteptati sa vina vizitatori din judetul Mures si din judetele invecinate, asa cum au facut-o in fiecare an. Cei care vor fi prezenti la "Targul fetelor” sunt asteptati cu un bogat program artistic, sustinut de formatii folclorice si solisti de pe Valea Gurghiului si ai Ansamblului Profesionist "Muresul”, cat si cu o mare diversitate de produse. Si la aceasta editie, primarul, vechi si nou, Laurentiu Boar, va acorda diplome si premii in bani cuplurilor care au implinit 50 de ani de casatorie. De asemenea, Primaria instiinteaza agentii economici ca, pana sambata, 23 iunie, pot inchiria loturi de teren pe care sa-si instaleze standurile cu marfuri.
Va invitam,cu drag,sa participati
PRIMARIA GURGHIU 










Tradiţia spune că în seara dinaintea târgului, feciorii din satele de pe Valea Gurghiului făceau strigăte, vestind începerea târgului. Fetele îşi pregăteau costumele, iar feciorii angajau muzicanţi. Se pornea spre târg cu căruţele sau călare pe cai. Tinerele fete nemăritate veneau să-şi găsească iubitul cu care se vor căsători. Băiatul dăruia fetei o turtă în formă de inimă pe care era aplicată o oglindă, în care mai apoi se oglindeau cei doi. Acesta este istoricul Târgului, însă acum cu trecerea anilor tradiţia este acoperită de moda timpului, cei prezenţi nu mai vin îmbrăcaţi în costume populare şi nu îşi mai caută ursita la târg.
Însă, una peste alta, raportat la noul trend Târgul Fetelor de la Gurghiu, care are o istorie de peste o sută de ani, organizat an de an pe platoul de la Mociar ţine piept perioadei critice şi oferă în continuare  vizitatorilor zâmbetul pe ze.
     Anul trecut  timpul nu a fost tocmai frumos, si,dupa prognozele celor de la meteo,este posibil ca si in acest an sa fie la fel,însă vorba primarului: ,,Nu prea a fost târg să nu ploaie, să ne facă fetele spornice şi frumoase”. Prin băltoace şi picuri mari de ploaie, programul s-a derulat urcând pe scena amplasată, ansamblurile locale cât şi interpreţi de muzică populară. Nu au lipsit mititeii şi berea din belşug, cu care cei prezenţi s-au putut “încălzi”. Cuplurile de 50 de ani premiate Nu au lipsit tarabele de unde vizitatorii au putut cumpăra de la haine până la cireşe, dar nici celebra turtă dulce. După cum au promis organizatorii, şi în acest an cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate. În acest an au fost acordate premii pentru opt cupluri de pe Valea Gurghiului.

                                                   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu