joi, 2 iunie 2011

Despre REGHIN

Reghin, mai demult Reghinul Sasesc, (in germana Sachsisch-Regen, Deutsch-Regen, in maghiara Szaszregen, ) este un municipiu si al doilea oras ca marime din judetul Mures, Transilvania, Romania. Are o populatie de 36.126 locuitori

Municipiul este situat pe raul Mures, la confluenta acestuia cu raul Gurghiu, la 46°46"33" latitudine nordica si 22°42"30" longitudine estica. Altitudinea la care este situat orasul este de 395 m, punctul geografic cel mai de jos fiind raul Mures - 350 m iar cel mai inalt Padurea Rotunda - 455 m.

Tinutul etnografic din jurul Reghinului poarta denumirea de Reener Landchen (tarisoara Reghinului sau Micul tinut al Reghinului).

Vechea denumire a Reghinului este aceea de Reghinul Sasesc traducere romaneasca a denumirii germane Sachsisch Regen respectiv a celei unguresti Szaszregen. intr-o diploma emisa in anul 1228 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, localitatea este mentionata cu denumirea de Regun.

in anul 1555, pe un pilastru al zidului de incinta a orasului Reghin, fusese daltuit urmatorul text, in limba germana: Kein Heil kommt vom Krieg, den Frieden erbitten wir alle (De la razboi nu vine nimic bun, ne rugam cu totii pentru pace)

In anul 1924 a avut loc incorporarea Reghinului Unguresc (Reghin-sat, Magyarregen, Ungarisch-Regen) la oras, care crestea astfel cu 995 hectare in partea de nord.

Municipiul Reghin are o suprafata de 7.282 ha, din care: 785 ha curti si cladiri; 62,5 ha strazi, 41,61 ha parcuri si zone verzi; 1.334 intravilan; 4.345 ha suprafete agricole si 624 ha fond forestier.

Reghinul este traversat de calea ferata Targu Mures-Deda, precum si de drumurile E15 Targu Mures-Toplita, E15/A Reghin-Bistrita, DN16 Reghin-Cluj-Napoca si de drumurile judetene modernizate Reghin-Lapusna si Reghin-Sovata.

Municipiul se afla amplasat la intersectia a doua axe de intensa si veche circulatie, una pe Valea Muresului (Targu Mures-Reghin-Deda-Toplita) si alta pe Valea Gurghiului spre campia Transilvaniei (Lapusna-Gurghiu-Reghin-Craiesti)

Municipiul se afla la urmatoarele distante fata de:
- Targu Mures - 32 km
- Cluj-Napoca - 102 km
-  Bistrita - 63 km
- Toplita - 70 km
- Sovata - 40 km
- Lapusna - 42 km
- Batos - 14 km




http://www.reghinomline.aaz.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu