marți, 26 iulie 2011

Plata asigurărilor obligatorii de locuinţe, reţinută din ajutorul social

De: Arina MOLDOVAN ( http://www.zi-de-zi.ro/ )

 
Beneficiarii de ajutoare sociale vor prim în perioada următoare mai puţini bani, deoarece Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale va încheia pentru aceştia asigurări obligatorii împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor urmând să li se reţină sumele aferente din ajutorul social.  În judeţul Mureş este vorba despre peste 3300 de familii.
Plata primelor de asigurare se va face de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale direct în contul Societăţii Comerciale “Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” - S.A., care pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social va emite poliţele de asigurare aferente acestora. Sumele aferente plăţii primelor de asigurare vor fi achitate integral de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi vor fi calculate la cursul valutar stabilit de BNR pentru ziua în care Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale realizează fundamentarea de credite bugetare, aceasta fiind şi data de la care se încheie şi devin valabile poliţele de asigurare. Tariful unei poliţe obligatorii este de 10 euro pe an pentru locuinţele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, suma maximă asigurată fiind de 10.000 de euro. Acest tip de asigurare se va plăti pentru 1990 de mureşeni, beneficiari ai prestaţiilor sociale, valoarea totală fiind de 18.945 lei. În cazul locuinţelor cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic, poliţa obligatorie costă 20 de euro pe an, suma maximă asigurată fiind de 20.000 de euro. În această categorie se încadrează 1354 de beneficiari, pentru care se va plăti suma de 26.319 lei.
O certitudine că beneficiarii de ajutor social au asigurare
“În primă instanţă am cerut primăriilor o listă cu situaţia clară, dacă sunt familii care au asigurare şi de care are”, a precizat Cristian Răduţ, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Mureş.
Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social şi  nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social.  În situaţia în care din prima plată a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, atunci deducerea se reportează şi asupra drepturilor ulterioare, până la  plata integrală a primei de asigurare. În situaţia în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social are obligaţia de a achita diferenţa rămasă în termen de maximum trei luni de la încetarea dreptului. “Aceasta este pentru a ne asigura că se asigură, să nu mai plângă că le-au luat casa apa. Pentru că acest tip de beneficiari nu îşi vor asigura niciodată casa”, a mai spus Răduţ. Încheierea acestor asigurări va începe cel mai probabil în luna septembrie şi va ţine până la sfârşitul anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu